dimecres, 26 de novembre del 2008

PROCEDIMENTS MODALITZADORS!

Estem tots farts i fartes segurament de que a tots els llocs es parle apocalípticament de la crisi econòmica que afecta a tot el planeta, però de segur estem més farts de com ens afecta directament. Les grans xifres i coses inabastables dels mercats internacionals, de la borsa, dels índex, es traslladen a escala local; pugen les hipoteques, s’encareixen els productes de primera necessitat, decenes de fàbriques de les nostres comarques comencen a tirar gent al carrer, tot trontolla.
I la solució que donen el caps pensants, ni més ni menys, que destinar els diners públics a salvar els negocis de la banca. Els gurus del neoliberalisme, aquells que ens obligaven a la resta del món a privatitzar tots els serveis per convertir-los en negocis, aquells que demonitzen governs com el de Chavez per nacionalitzar la banca, apliquen la mateixa medicina, però sense garanties que eixa sangria de diners públics després servisquen per a humanitzar i donar un caire públic a la banca.
Ací tenim el cas de moltes empreses locals, que mentre ha estat temporada de vaques grosses, empresaris del taullell o altres activitats, han destinat els guanys de les seues empreses no en assegurar el seu futur en temporades dolentes com aquestes, sinó a especular i actuar amb intrusisme en altres camps com ara el sector immobiliari o l’agricultura a gran escala, ajudant a desestructurar aquests. Ara, quan la cosa es posa negra, de nou qui acaba pagant-la és el treballador de a peu, quina sorpresa, veritat?. I després, com sempre, per salvar a les empreses en crisi, la única solució serà invertir diners públics. No havíem quedat que estàvem en contra de la intervenció pública en el mercat, que era perfecta?, o el liberalisme només és bo a l’hora de repartir els beneficis, i allò públic, per arreglar els desastres d’eixe sistema?

Carles Mulet

EXTRAU D'AQUEST TEXT ELS PROCEDIMENTS MODALITZADORS. RECORDA: NO CAL QUE ELS POSES TOTS SINÓ UN PARELL DE CADA TIPUS.
LLIG PRIMER EL TEXT I INTENTA ENTENDRE'L PER TRAURE EL TEMA. A LA SEGONA LECTURA SEGUR QUE JA EN VEUS ALGUNS. I A LA TERCERA, SEGUR QUE COMPLETES PERFECTAMENT L'ACTIVITAT!
PROVA TAMBÉ A IDENTIFICAR ELS CONNECTORS I ESTABLIR DE QUIN TIPUS SÓN!
HO HAS ACONSEGUIT? VERITAT QUE NO ERA TAN DIFÍCIL?